Skulderblader

Skulderbladene, eller scapulae, er flate, trekantede bein som ligger på ryggen og er plassert mellom kragebeina og de øvre armbeina. Deres hovedfunksjon er å gi stabilitet og støtte til skulderleddet og hjelpe til med å bevege og posisjonere armen.

Skulderbladene spiller en viktig rolle i bevegelsen av skulderleddet og øvre del av ryggen. De er festepunkter for mange muskler som kontrollerer bevegelsene i skulder og arm, og de gir også beskyttelse til ryggmargen og nerveforsyningen til armen.

Skader på skulderbladene kan oppstå som følge av en plutselig og kraftig støt, fall eller idrettsskade. Disse skadene kan omfatte brudd, forstuing eller skade på leddbånd og sener. Symptomer på skulderskader inkluderer smerter, hevelse, begrenset bevegelse og muligens en synlig deformasjon.

En annen tilstand som kan påvirke skulderbladene, er skuldersmerter forårsaket av dårlig holdning eller overdreven belastning på skuldrene. Dette kan føre til muskelspenninger og betennelser i muskler og sener rundt skulderbladene. En stillesittende livsstil eller feilaktig utførelse av øvelser kan også føre til skuldersmerter.