Skulderluksasjon

En skulderluksasjon (skulderen ute av ledd) oppstår når hodet på overarmsbeinet glir ut av leddskålen. Dette skjer vanligvis forover i forbindelse med fall, skade eller støt. Skulderleddet har en grunn leddskål, som gjør leddet mobilt og svært bevegelig. Av nettopp samme grunn er leddet spesielt utsatt for subluksasjoner (delvis ute av ledd) eller fullstendige luksasjoner. Ved fremre luksasjon går hodet på overarmsbeinet ut av leddskålen i retning fremover og inn under leddskålen.

Ved bakre luksasjon går hodet på overarmsbeinet ut av leddskålen i retning bak leddskålen. Bakre skulderluksasjon er sjeldnere enn fremre skulderluksasjon.

Behandling

Det er viktig å få skulderen raskt på plass i leddet (reponering) for å unngå komplikasjoner. Når skulderen er på plass er det viktig å holde skulderen i ro i et par dager og det kan være lurt å ha armen i en slynge eller fatle. Dette vil redusere risikoen for ny luksasjon. Deretter anbefales det øvelser som innebærer kontrollert bevegelighet av skulderbladet, kontakt og kontroll av muskulatur samt styrketrening.

Rehabilitering

Rehabilitering for en skulder som har gått ut av ledd (dislokert skulder) vil vanligvis innebære en kombinasjon av fysioterapi og medisiner for å redusere smerte og betennelse. Fysioterapi vil ofte inkludere øvelser for å styrke musklene i skulderen og gjenopprette bevegeligheten, samt lære å unngå fremtidige skader. I noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å reparere eventuelle skader på leddbånd eller brusk. Det er viktig å følge behandlingsplanen tett oppsatt av fysioterapeuten for å sikre en vellykket rehabilitering.