Seneskader skulder

Rotatorcuffen består av fire muskler og deres tilhørende sener som danner en cuff rundt skulderleddet. Disse musklene er supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapularis.

De bidrar til å holde skulderleddet på plass og gir støtte til skulderen under bevegelse. En skade eller svekkelse i rotatorcuffen kan føre til smerte, nedsatt bevegelighet og økt risiko for skulderinstabilitet.

Smertene kjennes inne i skulderen og ofte ned i overarmen. Mange opplever kraftsvikt, noen ganger også ved enkle oppgaver knyttet til daglige aktiviteter.

Behandling

Behandling for rotatorcuff rupturer (en skade på muskler og sener i skulderen) vil avhenge av alvorlighetsgraden av skaden og symptomene.

I de fleste tilfeller kan konservativ behandling, inkludert fysioterapi og smertestillende medisiner, være tilstrekkelig for å lindre smerter og øke bevegeligheten og styrken i skulderen.

Fysioterapi vil inkludere øvelser for å styrke musklene i skulderen og gjenopprette bevegeligheten.

For mer alvorlige rotatorcuff rupturer kan kirurgi være nødvendig for å reparere skaden. 

Rehabilitering

Rehabilitering etter en rotatorcuff ruptur vil omfatte en kombinasjon av fysioterapi og medisiner for å redusere smerte og betennelse.

Fysioterapi vil ofte begynne med en periode med smertelindring og bevegelsesopptrening for å øke bevegeligheten i skulderen.

Deretter vil fysioterapibehandlingen fokusere på å styrke musklene i skulderen og gjenopprette normale bevegelsesmønstre.

Fysioterapibehandlingen kan inkludere øvelser for å styrke rotatorcuff muskler og annen muskulatur rundt skulderen, samt øvelser for å forbedre bevegeligheten og koordinasjonen.

Behandlingen vil også inkludere øvelser for å forbedre holdningen og forebygge fremtidige skader.