Skulderbursitt

Skulderbursitt er en tilstand der en eller flere av bursene i skulderen blir betente. Bursene er små væskefylte poser som finnes i kroppen og fungerer som støtdempere mellom bein, sener og muskler. I skulderen finnes det flere bursae som bidrar til å redusere friksjon mellom bein og mykt vev, noe som tillater jevn bevegelse av skulderen.

Vanlige årsaker til skulderbursitt inkluderer overbelastning, gjentatte bevegelser og traumer mot skulderen. Noen ganger kan tilstanden også skyldes infeksjoner eller autoimmune sykdommer. Personer som utfører repeterende bevegelser eller som utsetter skulderen for gjentatte støt eller slag er spesielt utsatt for skulderbursitt.

Symptomene på skulderbursitt kan inkludere smerter i skulderen, spesielt når du beveger armen, begrenset bevegelse i skulderen, hevelse og rødhet rundt skulderen, og noen ganger også feber. Hvis tilstanden vedvarer og ikke forbedrer seg med hvile og smertestillende medisiner, bør du søke medisinsk hjelp.

Behandlingen av skulderbursitt avhenger av årsaken til tilstanden og kan inkludere hvile, ising, smertestillende medisiner, fysioterapi og i noen tilfeller også kirurgi. For å unngå skulderbursitt bør du unngå overbelastning, sørge for å ta hyppige pauser fra repeterende bevegelser, og trene og styrke musklene i skulderen for å forebygge skader.