Skulderen er en av de mest komplekse og bevegelige leddene i kroppen, og består av flere bein, muskler og sener som arbeider sammen for å gi en rekke bevegelser og funksjoner.

Skulderleddet består av tre bein: overarmsbeinet (humerus), skulderbladet (scapula) og kragebeinet (clavicula). Disse beinene er forbundet av muskler, sener og leddbånd som bidrar til å stabilisere skulderen og tillate bevegelse.

Muskler som bidrar til skulderbevegelse inkluderer deltamuskel, supraspinatusmuskel, infraspinatusmuskel, teres minor-muskelen og subscapularis-muskelen. Disse musklene bidrar til å bevege skulderen i forskjellige retninger, inkludert heving, senking, rotering og utvidelse av armen.

Sener og leddbånd bidrar også til å stabilisere skulderen og holde beinene på plass under bevegelse. En av de viktigste senene i skulderen er rotatorcuffsenen, som består av fire sener som bidrar til å rotere og stabilisere skulderen.

Skulderen kan være utsatt for en rekke skader og tilstander, inkludert skulderbursitt, skulderimpingement, rotatorcuffskader, skulderbrudd og skulderluksasjon.

Behandling for disse tilstandene kan variere avhengig av alvorlighetsgrad og årsak, og kan inkludere hvile, ising, fysioterapi, smertestillende medisiner og i noen tilfeller kirurgi.

For å holde skulderen sunn og unngå skader, kan det være lurt å styrke musklene i skulderen gjennom regelmessig trening og å unngå overbelastning og gjentatte bevegelser som kan føre til skade.

Det er også viktig å varme opp skulderen før fysisk aktivitet og å ta hyppige pauser for å unngå overbelastning og skade.