Senebetennelser

Senebetennelse, også kjent som tendinitt, oppstår når en sene blir betent, vanligvis på grunn av overbruk, skade eller feilbelastning. Sener er bindevevsstrukturer som fester musklene til bein, og betennelse i disse strukturene kan forårsake smerte, stivhet og begrenset bevegelse.

Senebetennelser kan oppstå i ulike deler av kroppen, inkludert skuldre, albuer, håndledd, hofter, knær og ankler. De kan påvirke en persons evne til å utføre daglige aktiviteter og idrettsprestasjoner.

Behandling av senebetennelse avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden og kan omfatte trykkbølgebehandling, hvile, smertestillende medikamenter, isbehandling, fysioterapiøvelser og i noen tilfeller kirurgi.

Fysioterapi kan være spesielt nyttig for å lindre smerte og gjenopprette funksjon, og kan omfatte ulike øvelser og teknikker for å forbedre bevegelighet og styrke musklene rundt den betente senen.

Forebyggende tiltak som å opprettholde en sunn livsstil, ha god ergonomi på jobb og under trening, og gradvis øke intensiteten av fysiske aktiviteter kan bidra til å redusere risikoen for senebetennelse.