Gravid

Fysisk aktivitet er viktig for gravide av flere grunner:

  1. Bedre helse: Fysisk aktivitet kan bidra til å redusere risikoen for graviditetsrelaterte sykdommer, som svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk og overvekt. Det kan også forbedre hjertehelsen, øke muskelstyrken og forbedre utholdenheten.
  2. Bedre humør: Fysisk aktivitet kan bidra til å lindre stress og angst, forbedre humøret og øke energinivået. Dette kan være spesielt viktig under graviditeten, når hormonelle endringer kan føre til humørsvingninger.
  3. Bedre søvn: Fysisk aktivitet kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten og redusere søvnproblemer, som kan være vanlige under graviditeten.
  4. Lettere fødsel: Fysisk aktivitet kan bidra til å forberede kroppen for fødselen ved å styrke musklene som er involvert i fødselen. Det kan også bidra til å redusere risikoen for keisersnitt og andre komplikasjoner under fødselen.

Det er viktig å merke seg at ikke alle typer fysisk aktivitet er egnet for gravide. Det er best å rådføre seg med en fysioterapeut,  lege eller jordmor før man begynner med en treningsrutine under graviditeten, og man bør unngå aktiviteter som kan være skadelige for fosteret eller føre til skader på kroppen.

Fysioterapiøvelser kan bidra til å styrke bekkenbunnsmusklene og forebygge inkontinensproblemer, samt lindre rygg- og bekkenplager som kan oppstå under graviditeten.

Riktig trening vil også bidra til å øke styrke, fleksibilitet og utholdenhet, samt forbedre kroppsholdning og balanse. Dette vil være nyttig under fødselen og i den første tiden etter fødselen.

Fysioterapiøvelser og trening vil også bidra til å redusere risikoen for komplikasjoner under graviditeten, som høyt blodtrykk, svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning.

For de med store problemer er det smart å oppsøke en fysioterapeut som kan tilpasse øvelsene og treningen til den enkelte gravides behov og tilstand.